19 november 2009

Is dit wel pluis, man?!

Hé; Buisman. Mijn ouders hadden dat vroeger (toen zat het nog in een blauw blikje) in de kast staan en deden er steevast een theele- peltje van bij de filterkoffie. Beetje korrelig bruin spul met mij tot op heden onbekende werking. En nu mijn oog er toch op is geval- len, misschien wel meteen een mooi moment voor een nadere inspectie.
Dus (citaat): "Bij het branden verliest koffie 80% van de suikers. Buisman vult dit weer aan." (is dat nodig dan?) De koffie zou pitti- ger en (dus?) lekkerder worden en bij elke manier van koffiezetten te gebruiken zijn. Ingrediënten: glucosestroop, melasse. Raar ge- noeg bevatten zowel de bruine classic als de blauwe royal precies dezelfde ingrediënten...

6 opmerkingen:

  1. Mijn Rotterdamse oma deed dat spul ook in de koffie. Er waren zelfs - eveneens Rotterdamse - kennisen van haar, die haar niet op de koffie konden ontvangen 'omdat ze geen Buisman in huis hadden'. (Misschien diende dat spul wel om de chloorsmaak van het plaatselijke leidingwater te verdoezelen.)

    Zo streng in de leer was mijn oma echter niet: bij ontstentenis van een potje Buisman kieperde ze gewoon een beetje zout in het filtertje. Hoezo 'suikerverlies'?

    Zelf heb ik het spul overigens nooit geproefd...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn (Rotterdamse) ouders deden én een lepeltje Buisman én een pietsie zout in de filterkoffie.

    Die gewone filterkoffie smaakte wel veel beter dan de latere Supra-snelfiltermaling en het Blikje Buisman en Snufje Zout werden toen naar de Eeuwige Jeugdsentimenten verbannen.

    Maar wat ik me afvraag: Zou die betere smaak dan toch door Buisman komen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is wel intrigerend. Misschien dat ik het voor €0,65 per potje toch eens ga uitzoeken; alleen houd ik überhaupt niet van koffie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn ervaring met buisman is simpel, de smaak van de filterkoffie is absoluut heerlijk(er)
    Ook gebruikte mijn moeder en grootmoeder het iets in de jus. vr.gr. alida amelsbeek
    www.infoanv.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En je kunt het ook gebruiken om je brood een donkerder kleur te geven, maakt niets uit in smaak of voedingswaarde, ziet er gewoon lekkerder uit. bij ons thuis werd vroeger ook altijd een lepeltje Buisman in de koffie gedaan, volgens mij deed bijna iedereen dat. Of het betere koffie geeft? geen idee, ik drink al bijna 40 jaar geen koffie. Zal het toch eens in de koffie van man in zoon doen, kijken of ze verschil proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Tonia: Dát vind ik een superexperiment. Laat nog even weten wat de uitkomst was!

    BeantwoordenVerwijderen