08 april 2008

Falafel

Want je schrijft 'falafel' dus met één L en niet met twee (wel met twee, uiteindelijk, maar níet met twee L'en achter elkaar):

Gefrituurde balletjes van kikkererwtenpuree zijn het en daarmee zijn ze vegetarisch en zéér smakelijk! En als je niet in de buurt bent van een Maoz, zul je ze zelf moeten maken. Niet heel moeilijk, zéker niet als je een pak falafelmix gebruikt (=poeder aanlengen met water en balletjes van dit mengsel draaien), maar ik maak het liever helemaal 'from scratch'. Alleen moet je de kikkererwten wel een minuut of 45 koken voordat ze gaar zijn (want ik hekel de "melige" blikvariant en gebruik altijd gedroogde kikkererwten).
De gare kikkererwten met een uitje, een knoflookje, flink veel verse peterselie en munt, kruiden en (olijf)olie in de keukenmachine tot een brij malen. Nou is het niet zo dat dit mengsel conform gehakt, tot ballen te draaien is, zélfs niet na toevoeging van een extra eidooier, maar de balletjes cq. quenelles 'frituren' is een leuk werkje. Speciaal voor kinderen. Nou heb ik geen kinderen hier in huis, dus mag ik lekker helemaal alleen aan het knoeien slaan.

Falafel bakken is vergelijkbaar met een kamer schilderen: je hebt er ongelooflijk veel zin in en je gaat er écht iets van maken (de eerste quenelles zijn sterrenrestaurant waardig), maar na één muur is de grootste lol er wel van af (de quenelles worden niet meer netjes geschept maar met de toch al vieze handen gedraaid) en bij de laatste twee muren heb je écht geen zin meer en neemt de hoeveelheid geklieder zienderogen toe (schoon aanrecht is onbetwistbaar vies). En halverwege het bakken neemt de honger de overhand, dus wordt er eerst gegeten alvorens de laatste helft falafelbrij af te bakken. Met dank aan de diepvries, zodat er morgen niet nagedacht hoeft te worden over wat te moeten eten... Turks brood of pitabroodje met sla, groente en (yoghurt) knoflooksausje met (ovenwarme) falafel vullen en er gretig je tanden in zetten. Jammer alleen, dat de falafel zo uit elkaar valt.

1 opmerking: